Mijd huisstofmijt
Huisstofmijt. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Sommigen hebben er helemaal geen last van, anderen juist wel. Dat we ze allemaal in huis hebben, dat is zeker. Ze hoeven dan ook niet schadelijk te zijn, maar doordat hun uitwerpselen en afgestoten huidjes zo licht zijn dat ze gaan zweven, kunnen ze makkelijk ingeademd worden. Vooral bij mensen met astmatische aandoeningen kan de huisstofmijt voor heftige reacties zorgen.
Wat is allergie eigenlijk?
Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichamelijke afweersysteem op onschadelijke stoffen. De huisstofmijt is daar zo’n voorbeeld van. Die kunnen zo heel wat gezondheidsproblemen veroorzaken. Eczeem bijvoorbeeld, maar ook een loopneus of verstopte neus, kortademigheid, niezen, tranende ogen en jeuk. 
De huistofmijt
De huisstofmijt is niet zichtbaar voor het blote oog. Ze leven van dode huidschilfers van mensen en huisdieren, die in de lucht zweven of op stoffige oppervlakten achterblijven. Vandaar dat je ze aantreft in dekbedden, lakens en matrassen, op het tapijt en in stoffen meubels. De favoriete temperatuur voor de huisstofmijt is 25 graden met een luchtvochtigheid
van zo’n 70 procent. Ze komen het hele jaar voor, maar hun aantal neemt in het najaar toe. Het bed is een perfecte plek voor de mijt. Daarom ook is het belangrijk de huisstofmijt in de slaapkamer aan te pakken.
 
Tips om huisstofmijt tegen te gaan in de slaapkamer
• Kies katoenen of kunststof gordijnen.
• Gebruik gladde vloeren.
• Stofzuig regelmatig.
• Laat huisdieren niet binnen.
• Was regelmatig lakens en dekbedden (vanaf 60 graden).
• Plaats zo weinig mogelijk meubilair en gebruik gesloten kleding-en boekenkasten.
• Berg kleding op.
• Gebruik zo weinig mogelijk textiel.
• Sla het dekbed overdag open.
• Slaap niet onder het raam, maar zet het hoofdeinde tegen een muur.
• Maximaliseer de verlichting of lichtinval in de slaapkamer (huisstofmijten houden niet van licht).
• Zorg voor een goede luchtdoorstroming.
• Laat de ruimte onder het bed vrij. Zo kan de matras goed luchten en is schoonmaken makkelijk.
• Ook een wasbaar dekbed zonder hoes is goed tegen huisstofmijt.
Het hoesloze EHS dekbed is de oplossing! Klik hier
----------------------------------------------------------------------------

Zorg voor uw dekbed
Het is makkelijk om goed voor het dekbed te zorgen, als je een paar belangrijke dingen in de gaten houdt.
Indien u geen hoesloos dekbed heeft gebruik dan altijd, maar dan ook altijd een dekbedovertrek. Het is makkelijker om de overtrek te wassen dan het hele dekbed. Het dekbed en de kussens blijven langer goed als je goed voor ze zorgt. In ruil daarvoor krijg je een goede nachtrust.
Lucht het dekbed iedere dag (dat kan buiten, maar ook gewoon binnen) zodat transpiratievocht verdwijnt. Daarnaast, het dekbed blijft frisser als je het regelmatig buiten hangt om te luchten. Let erop dat je het dekbed niet in direct zonlicht hangt als deze met dons gevuld is, of over een hete verwarming, dat is slecht voor de veerkracht van het dons.
 
Wastips
 
Vlek behandeling
Als u een vlek uit uw dekbed wilt verwijderen kunt u de vulling opzij duwen en de vlek uitwassen met een milde zeep. Spoel de behandelde plek daarna goed uit en laat deze langdurig drogen. Voor alle dekbedden geldt: let er op dat de vulling volledig droog wordt. In het geval van een donzen dekbed: ophopingen van dons moet uit elkaar getrokken worden en vervolgens dient u deze nogmaals te laten drogen. Drogen kan op verschillende manieren: het liefst buiten of in de droger op gemiddelde stand.
 
Complete reiniging
Reinig een dekbed als het nodig is, als het vies is dus! Een dekbed kan in de wasmachine gewassen worden, mits dit op de juiste wijze wordt gedaan. Mocht uw eigen wasmachine of droger te klein zijn, breng uw dekbed dan naar de wasserette.   


| Meer